ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, OCD, είναι μια διαταραχή άγχους και χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες σκέψεις (εμμονές) και / ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκασμούς).
Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές όπως το πλύσιμο των χεριών, η καταμέτρηση, ο έλεγχος ή ο καθαρισμός συχνά εκτελούνται με την ελπίδα να αποτραπούν οι ιδεοληπτικές σκέψεις ή να εξαφανιστούν. 
Η εκτέλεση αυτών των αποκαλούμενων "τελετουργιών", ωστόσο, παρέχει μόνο προσωρινή ανακούφιση και η μη εκτέλεση τους αυξάνει σημαντικά το άγχος. Το άτομο προσπαθεί να αγνοήσει, να καταπιέσει ή και να εξουδετερώσει σκέψεις με άλλες σκέψεις και πράξεις (εκτέλεση επαναλαμβανόμενων καταναγκασμών). Συνήθως οι καταναγκασμοί περνούν πάνω από μία ώρα την ημέρα, έχοντας ως αποτέλεσμα την σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ξεκινά σταδιακά, μπορεί να παραμένει για χρόνια σε σταθερά επίπεδα και εν συνεχεία να παρουσιαστεί αύξηση των ιδεοληψιών και καταναγκασμών. Ένα κλασικό παράδειγμα το άτομο να σκέφτεται συνεχόμενα την καθαριότητα του σώματος του (ιδεοληψία) και αυτό να το οδηγεί σε εμμονικό πλύσιμο του σώματος (καταναγκασμός)
Αρχικά, το να επιθυμεί το άτομο να κάνει ένα μπάνιο το πρωί πριν πάει στην δουλεία δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Όμως το να πρέπει να περάσει 2 ώρες κάνοντας μπάνιο το πρωί πριν πάει στην δουλεία διαφορετικά να μην μπορεί να πάει στην δουλεία καθημερινά, εκεί η ποιότητα ζωής του ατόμου αλλάζει.


Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια, η οποία μπορεί να ξεκινήσει με ήπια συμπτώματα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου εντείνονται. Αποτελείται από δύο βασικά σημεία: τις εμμονές και τους καταναγκασμούς. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν εμμονές (ιδεοληψίες), καταναγκασμούς ή και τους δύο, και προκαλούν μεγάλη αγωνία.
 Οι ιδεοληψίες ορίζονται ως επαναλαμβανόμενες σκέψεις, παρωθήσεις ή εικόνες οι οποίες βιώνονται κάποια χρονική στιγμή ως ανεπιθύμητες και  προκαλούν στα περισσότερα άτομα άγχος και ψυχική καταπόνηση.
Οι καταναγκασμοί ορίζονται ως επαναληπτικές συμπεριφορές  ή νοητικές πράξεις τις οποίες το άτομο νιώθει παρακινούμενο να εκτελέσει ώς απάντηση σε μια ιδεοληψία.

Από το Blogger.